Gjesteblogg fra Jeanette Bergan

Gjesteblogg

Ansvarlige og bærekraftige tips og favoritter

Når favorittbutikken også blir nettbutikk er det hyggelig å få skrive en gjesteblogg. Mitt navn er Jeanett Bergan. Jeg er 43 år og jobber med ansvarlig og bærekraftig finans. Jeg holder mye foredrag og har en synlig rolle i jobben min. Jeg liker klær og mote, men viktigst er klær jeg føler meg vel i. Samfunnsansvar og bærekraft er også svært viktig for meg – både i mitt eget forbruk og i klesproduksjon.

Mine shopperegler

Jeg handler ikke så ofte. Jeg liker heller å handle mer når jeg først handler. Caoz er derfor min favorittbutikk fordi jeg enkelt finner flere plagg jeg liker, som passer min fasong og enkelt kan mikses og matches til ulike antrekk. Miljøbelastningen klesindustrien påfører kloden vår er betydelig – så jeg handler heller dyrere og varige plagg. Jeg blir mer glad i slike plagg. Kvalitet fremfor kvantitet.

Samfunnsansvar og bærekraft i klesproduksjon – mine tips til deg

Jobben min er å passe på at pensjon og sparepenger som er investert i mer enn 7000 selskaper i 50 land ikke medvirker til for eksempel alvorlig miljøskade og brudd på menneskerettigheter. Jeg følger daglig opp store globale selskaper på deres arbeid med samfunnsansvar, klima og bærekraft. Tekstilselskaper er også en del av investeringene jeg følger opp. Det er mange risikoområder knyttet til tekstilbransjen som vannforbruk i bomullsproduksjon, bruk av kjemikalier, barnearbeid, menneske- og arbeidstakerrettigheter i bomulls- og tekstilproduksjon og forurensing i forbindelse med bearbeiding av bomull og tekstiler. Dette er ingen uttømmende liste. Slik risiko er også landspesifikt, ulike land vil ha ulike utfordringer. Derimot er det noen områder hvor risikoen særlig høy og godt kjent. Mine råd til deg for å unngå det verste og bidra til en positiv utvikling er derfor følgende:

  1. Unngå bomull fra Usbekistan – denne produseres ved bruk av tvangsarbeid.
  2. Unngå skinn med opprinnelse fra Brasil – storfe-, kjøtt- og skinnproduksjonen i Brasil en av de viktigste årsakene til avskoging av svært verdifull regnskog. Spør derfor alltid hvor dyret kommer fra. Du vil bli overrasket over at dyrt italiensk skinn ikke nødvendigvis kommer fra italienske kuer, men ofte fra Brasil eller Nigeria.
  3. Bomull og klesproduskjon i Asia har generelt høyere risiko for forurensing og brudd på menneskerettigheter enn i for eksempel Europa. Årsaken er svakere regelverk og håndhevelse. Et tryggere valg er derfor klær produsert i Europa.
  4. Husk at flere tekstiltyper lages av petroleumsprodukter – inkludert mange veganske produkter, populære som erstatning for naturlig skinn. Petroleumsprodukter er svært skadelige for klima, så det er derfor viktig å være bevisst de valg du gjør her.
  5. Spør alltid når du handler hvor klærne er produsert og hvilke strategi merket har for bærekraft, dyrevelferd og samfunnsansvar. På den måten bidrar du også litt til å sette fokus på utfordringene og til at produsentene tar ansvar.

Mine favoritter

I denne første bloggen vil jeg derfor få trekke frem noen av mine absolutte favoritter. Det er plagg jeg elsker å gå med, men som også har en ansvarlig og bærekraftig profil.

Claire Woman

Claire Woman er et klesmerke med en ansvarlig og bærekraftig profil. De har gode etiske retningslinjer, konkrete mål for arbeidet og jobber systematisk for å hele tiden å bli bedre. De er som eneste merket i Norden sertifisert etter SA8000. SA8000 er en standard som gir trygghet for at produksjonsforholdene ivaretar menneske- og arbeidstakerrettigheter. De følger aktivt opp leverandører, både anmeldt og uanmeldt, for at sikre ansvarlige forhold. I Danmark har selskapet nå lage en egen liten systue, som hjelper ufaglærte og utlendinger med integrering.

Vesker fra Omono

Caoz sitt eget veskemerke Omono er en ny favoritt. Disse flotte nye norskdesignede veskene produseres i en liten familiebedrift i Spania. Skinnet kommer fra spanske og italienske kuer.

Til de flotte Caoz og Trend-jentene. Lykke til på nett! Gøy å få bidra med en gjesteblogg. Jeg kommer gjerne innom igjen, både i butikk og på nett og deler hva vi bør unngå på grunn av risiko, men også om mine ansvarlige og bærekraftige favoritter.

Klem fra Jeanett

 

 

 

 

    

 

 

Shop now

You can use this element to add a quote, content...