Sol ute, sol inne....

Er det ikke deilig å kjenne solen igjen? Våren er her og sommeren står snart for døren. Vi er flinkere til å tenke på dette med solbeskyttelse på sommerstid, men her skal vi by dere på noen veldig gode råd presentert for dere av Lene på HUD i Asker. Les, lær og nyt solen på en trygg måte.

 5 ting du bør vite om solfaktor

Ikke alle solkremer er like. For å finne den beste for deg må du lese etiketten nøye! Kroppen din eksponeres for UV-stråler hver dag, enten du er inne eller ute. En generøs mengde solkrem brukt daglig beskytter deg mot både aldringstegn og hudkreft!

Når du soler deg bytter du bort sunn, myk og jevn hud – i tillegg til god helse.

Overraskende mange tror de beskytter seg godt nok, men følger utdaterte og unøyaktige råd om solbeskyttelse, og setter sin langsiktige hudhelse på spill. Her er noen av tingene du bør vite om solbeskyttelse!1. Ikke alle solkremer beskytter mot stråler fra både UVA (aldring) og UVB (solbrenthet)

Mange tror at solkrem er solkrem, og at du er beskyttet mot alt solstrålene har å by på uansett hva du smører deg med. Dette er dessverre ikke tilfelle. For å forstå hvorfor, anbefaler vi å lese etikettene nøye, og se etter ingredienser og den fysiske formen til produktet du kjøper.

Den ultrafiolette strålingen fra solen består av UVA-stråler (A for aldring) og UVB-stråler (B for brenning). SPF (Sun Protection Factor) indikerer hvor lenge det vil ta før UVB-strålene (hovedårsaken til solbrenthet) gjør huden rød. Blir du for eksempel brent etter 10 minutter uten solkrem, så vil faktor 15 beskytte deg i 150 minutter før du blir solbrent.

SPF forteller ikke om kremen beskytter mot UVA-stråler. Det er også disse strålene du får mest av i solarium. UVA-stråler peneterer huden dypere, og bryter ned fibrene i dypere hudlag og gir derfor synlige aldringstegn, men også UVA-stråler er knyttet opp mot hudkreft.

For å beskytte huden din mot både UVA- og UVB-stråler er det viktig at du ikke bare kjøper en solkrem med SPF15 eller høyere, men også at du passer på at den er merket med ”Bredspektret” eller ”Broad Spectrum”. Dette betyr at den inneholder en kombinasjon av ingredienser som beskytter huden mot begge typer UV-stråler. Dette kan være både kjemiske og fysiske solfiltre, eller en kombinasjon av begge. Kjemiske solfiltre (for eksempel avobenzone og oxybenzone) virker ved å absorbere UV-stråler, mens fysiske solfiltre (for eksempel titandioksid og sinkoksid) reflekterer eller sprer UV-strålene.2. Kjemisk eller fysisk solbeskyttelse? Her velger du det du selv foretrekker!

Kjemiske solfiltre absorberes inn i huden og er som regel mer populære fordi de føles lettere på huden og synes mindre.

Fysiske solfiltre, eller mineralfiltre, legger seg på hudens overflate. Disse kan føles tyngre og synes bedre, og er det foretrukne valget for en sensitiv hud, eller en som nylig har fått kjemisk peeling eller lignende.3. En solbrun hud beskytter deg ikke mot solen

Det finnes ikke noe som heter "en trygg brunfarge". Brunfargen er rett og slett et synlig tegn på at huden er skadet og sårbar. Det er hverken sunt eller forebyggende å prøve å anlegge en brunfarge for å beskytte seg mot fremtidig soleksponering!


4. Du skal ikke bruke solkrem kun om sommeren

Solskader forekommer ikke kun i sommermånedene når du ligger på stranda. Disse skadene som forårsaker aldring kommer fra UVA-strålene som er like sterke året rundt og kan penetrere gjennom glass. Så du utsettes for dem selv om det er overskyet, regner eller om du sitter bak et vindu. Derfor er det utrolig viktig å beskytte huden hver dag. Opp mot 90 prosent av alle solskader kan unngås ved å bruke solfaktor hver dag, så her er det bare å smøre i vei!


5. Du bruker mest sannsynlig ikke nok solkrem

Som en tommelfingerregel gir kremer bedre beskyttelse enn spray. De aller fleste bruker for lite solkrem og får ikke dekket godt nok. Du bør bruke en stor mengde SPF30 til kroppen (se for deg et shotglass fylt med solkrem for å få riktig mendge), og at man påfører på nytt hver andre time eller etter bading og trening. Til ansiktet er tommelfingerregelen en teskje med solkrem for å gi SPF-beskyttelsen som er oppgitt på produktet.

Nyt solen på en forsvarlig måte, og velkommen til [hud] for profesjonell veiledning innen solprodukter.


Lene Vassbund
[hud]
Strøket 8, Asker
hudasker.no

Shop now

You can use this element to add a quote, content...